Kost före och efter träning

Har du koll på din kost i samband med träning? Hur du äter före och efter cyklingen är viktigt på flera plan. Rätt kost förbättrar din prestation och ork samtidigt som skaderisken minskar.

Häng med så berättar vi mer om hur en cykelmotionär bör äta innan och efter träning.

Balanserad kost

Du bör aldrig äta allt för nära inpå träningen utan ett par timmar innan är lagom. Det gäller att inte vara för mätt, men heller inte för hungrig när cykelpasset startar. Balans är viktigt när det gäller kosten, men alltså även i planeringen. Se till att få i dig en balanserad kombination av protein och kolhydrater. Det är betydligt bättre än att endast fokusera på kolhydrater som det ofta talades om tidigare. Att slänga i sig en sportdryck strax innan du ska upp på sadeln är ingen bra idé. Se istället till att planera timmarna och maten innan träningen ska påbörjas.

Efter träningen gäller det att fylla på det som gått förlorat under träningspasset. Ett näringsrikt mellanmål är viktigt att ha nära tillhands när cykelturen avslutats. Visste du exempelvis att välling är ett ypperligt mellanmål inför träningen? Den har ett fördelaktigt innehåll som hjälper musklerna att byggas upp och kroppen att ta igen sig. Låt det inte gå för lång tid tills det att du intar ett mellanmål direkt efter cykelpasset.

Kost innan träning:

  • Balanserad kost
  • Frukt, fullkornsbröd, keso
  • Ät ett par timmar före
  • Inta inte rena kolhydrater strax innan träning

Kost efter träning:

  • Lättupptagligt protein samt kolhydrater
  • Välling, skinka, yoghurt
  • Ät så snabbt som möjligt efter passet
  • Är du mer hungrig äter du i lugn och ro lite senare
  • Ät alltid efter träning – annars återhämtar sig inte musklerna

Tänk på detta

För dig som inte är särskilt intresserad av matlagning kan kosten i samband med träning kännas komplicerad. Hur handlar man rätt och hur äter man rätt på restaurang? Ett tips är att lära dig vad näringsinnehållet i matprodukter betyder. Det är en sak att läsa hur många kalorier ett visst livsmedel har, men resten av innehållet spelar en minst lika viktig roll. Ett mörkt bröd kan till exempel ha ett lågt kalorivärde, men samtidigt ett högt sockervärde.