Långa Lugnet: Pre-race

Det är snart dags för långlopp nummer två i år. Det blir en helhelg i Falun med en massa skoj, bland annat långlopp då.

Preliminära startlistor har kommit upp och jag har internet-stalkat mitt motstånd lite grann. Det kommer nog bli en riktigt härlig fight i sportklassen!

Jag har dessutom läst på om banan en del och känner mig riktigt peppad! 1000 höjdmeter enligt PM och som profilen visar, inte mycket plattmark! Det är uppför eller nerför hela tiden!

Banprofil-Långa-Lugnet

Siffernördig som jag är så har jag gjort en noggrann beräkning för att ta reda på vad som är ett rimligt mål och kommer satsa på 3h 30min. Det innebär ett snitt på 18,3km/h på den 64km långa banan. Dock verkar det som att sista loopen, av totalt tre, är en del byggda spår, doserade kurvor mm och jag vet med mig att jag kör lite långsammare där så jag behöver hålla en högre hastighet i början för att kompensera, helst en bit över 20km/h.

IMG_8571

Jag tycker att det är en lite svår distans. Billingeracets 80km visste jag att det är långt och att jag kommer behöva hålla igen lite gann för att orka hela vägen. Men det här är 16km kortare. 16km är långt i mountainbikesammanhang, även på långlopp, och jag är osäker på hur krafterna ska disponeras. Men eftersom jag har en tendens att spara lite för mycket på krutet och ha krafter kvar efter målgång så ska jag nog prova att gå ut ännu lite hårdare i starten. Kanske till och med värma upp lite extra inför start!

Dessutom ska jag fortsätta med det vinnande konceptet ”en halv energibar per mil”. Körde det på Billingen och det funkade verkligen perfekt. Delade helt enkelt energibarerna i förväg och tog en halva efter varje mil utom sista gången, när det var en mil kvar, då tog jag en gel med koffein – värsta bästa energikicken!

Långa Lugnet gör även något fantastiskt bra i år, de har en separat start för oss damer, en hel timme före herrarna. Det ska verkligen bli kul att få köra på fria spår mesta delen av loppet även om det betyder att det inte blir några snabba herr-hjul att rulla på på eventuelle grussträckor.

Jag räknar med att de första herrarna kommer köra om någon stans på sista loopen och att det kommer vara runt 50-70 herrar som kommer ifatt innan jag gått i mål. Lite skrämmande att veta att de kommer susa om i nästan 30km/h, men det är det nog värt att få starta i exklusiv dam-start tror jag!

Så nu laddar jag för fullt för en fantastisk cykelhelg i ett regnigt Falun!

DSC_1175
Foto: Christian Einarsson
(Visited 4 times)

Lämna en kommentar